Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (2024)

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (1) Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (2)

Ouders en School

Lees ook op

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (4)

Sporty

01-11-2011 om 21:26

Heeft een van jullie ervaring met de overstap van Havo2 naar VMBO-TL-3? Volgens mij hebben ze in VMBO-2 al economie en in Havo2 nog niet. Zijn er nog meer van dit soort dingen? En is het niveau veel lager?

Naar laatste reactie

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (5)

M Lavell

01-11-2011 om 22:14

Verschilt per school

Sporty, algemene verschillen zijn er nauwelijks te geven. Scholen mogen zelf de inrichting bepalen. Ja, je kind zal op het vmbo op onderdelen dingen gemist hebben. Wat precies kun je alleen achterhalen door het lesprogramma van de havo-school/afdeling heel precies te vergelijken met de vmbo-school/afdeling.
Het niveau is bij de meeste vakken niet lager. Formeel doet het verschil zich pas voor in de 4e (havo gaat verder en dieper met vakken als wiskunde en een extra vreemde taal). Maar op vmbo niveau worden sommige vakken aan het einde van de 3e al afgesloten. Dat betekent werkstukken (portfolio's) produceren. Een beetje zwaarder (meer werk dus) dan havo 3.
De overstap is beslist geen makkelijke. Als je het overweegt, doe je er goed aan om de vmbo-school te vragen naar hun ervaringen en het succespercentage (hoeveel lln blijven er in 3 vmbo alsnog zitten?).
Waarom denk je trouwens nu al aan overstappen? Het kerstrapport is nog niet eens binnen.
Groet,
Miriam Lavell

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (6)

Sporty

01-11-2011 om 22:34

Achtergrondinfo

Bedankt voor je reactie. Ik denk er nog niet serieus aan maar wil me wel informeren. Zoon is met hard werken vanuit TL/Havo Brugklas naar Havo2 gegaan. Nu zijn de cijfers met hard werken toch matig. Niet zo erg dat hij dreigt te blijven zitten. Vandaar dat ik me informeer.
Is 3 en 4 Havo veel moeilijker dan 2 Havo?

Positiever zijn

"Nu zijn de cijfers met hard werken toch matig. Niet zo erg dat hij dreigt te blijven zitten. "
Aha. Ze zijn dus voldoende. Blijf dat positieve benadrukken. Het is eigenlijk vrij normaal dat leerlingen bij elk schooljaar (bij elke nieuwe leerkracht) een wat haperende start hebben. Niet het beste, want de leerkracht is anders, de stof nog niet helemaal doorgrondt, het lesboek nog niet compleet begrepen.
3 Havo is in beginsel niet moeilijker dan 3 vmbo. Formeel is de inhoud zelfs hetzelfde. De overstap van havo 2 naar vmbo 3 is er dus niet een die per se lucht geeft. De overstap op zich is al lastig (weer wennen).
Havo 4 is ook niet per se zwaarder dan vmbo 4. Vmbo 4 is een examenjaar. Het komt er meer op aan, een keer een onvoldoende tikt zwaarder aan. Wel is het zo dat havo 4 meer vakken heeft en op onderdelen dieper graaft (wiskunde, geschiedenis, een extra vreemde taal).
Ik denk dat je positiever moet zijn. Misschien moet je je zoon een beetje helpen met overzicht maken. Help hem eens of laat hem eens helpen met het huiswerk/leerwerk. Tips kunnen wonderen doen. Alle kans dat hij het volgend trimester beter doet. En als het gaat op havo niveau, ook al is dat niet met mooie cijfers, dan zou ik hem toch gewoon op havo door laten stromen. Hij kan na havo 3 ook nog naar het vmbo. Na havo 4 kan hij naar het mbo.
Vmbo als tussenstap levert hem niet meer gemak of minder druk op. Het kost hem wel een extra jaar.
De school zal aan het einde van dit jaar en aan het einde van volgend jaar alsnog beslissen of men hem wil toelaten tot de tweede fase havo (4 en 5). Als de school geen bezwaar ziet (ook al zijn de resultaten matig), dan zou ik ook geen bezwaar maken.
Als zoon na het behalen van een overgangsbewijs havo 4 naar 5 het alsnog gehad heeft met dat theoretische niveau, dan kan hij dan in een keer overstappen naar mbo 3/4. Met een vmbo diploma stapt hij in op mbo 2.
Groet,
Miriam Lavell

Ouderschap 6x tips om te starten met sporten én het vol te houden (ook met een druk gezinsleven)
Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (10)

Emel

02-11-2011 om 11:53

Huh?

Miriam: "Als zoon na het behalen van een overgangsbewijs havo 4 naar 5 het alsnog gehad heeft met dat theoretische niveau, dan kan hij dan in een keer overstappen naar mbo 3/4. Met een vmbo diploma stapt hij in op mbo 2."

Met een vmbo-t diploma (ik neem aan dat dat de bedoelde overstap is) kun je ook instromen in niveau 3 of 4. Net zo met een overgangsbewijs havo 3-4. Hoe kom je dan bij starten op mbo 2?

Verder geheel met je eens. Als kind voldoendes haalt, gewoon op de havo laten. Dat biedt meer mogelijkheden. Ik zou hooguit afstromen overwegen als kind al heel duidelijke toekomstplannen heeft (specifieke mbo-opleiding), zeer praktijkgericht is, en totaal niet gemotiveerd is om theorie tot zich te nemen. Maar dat lees ik niet in Sporty's bericht.

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (11)

kaatje43

02-11-2011 om 11:58

Nou

Ik denk dat ze bij de Havo er wel sneller doorheen lopen. Minder tijd voor uitleg. Dat verschil zie ik tussen Havo en VWo tenminste wel. Jongste zat in een havo/vwo brugklas en ging naar de Havo Het tempo ligt nu beduidend lager. Andere zoon ging van een mavo/havo brugklas (werd op mavoniveau lesgegeven) naar de Havo en hier ging het tempo echt omhoog. Voor de rest ben ik het wel eens dat zolang hij nog voldoendes haalt, hem echt op die Havo zou laten.

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (12)

kaatje43

02-11-2011 om 12:03

Ja emel

Ik ken ook meerdere kinderen die met hun Mavodiploma op een MBO 3/4 zitten. Het is wel afhankelijk van de soort opleiding.

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (13)

Jade

02-11-2011 om 14:48

Mijn zoon heeft een VMBO diploma en die doet nu MBO-4. Wat ik wel weet is dat als je geen VMBO diploma hebt je toch nog naar het MBO kunt en dan stap je niveau 2 in.

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (14)

Mach

02-11-2011 om 17:07

Miriam

Ik snap je ook niet. Met een VMBO-T diploma kan je gewoon naar MBO nivo 4. Hoe kom jij bij MBO 2?

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (15)

Sporty

02-11-2011 om 18:55

Miriam

Bedankt voor je uitgebreide reactie.
We helpen zoon lief al met het plannen van zijn huiswerk en voor een proefwerk overhoren we hem al. Veel verder moet het m.i. niet gaan.

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (16)

Marjolein

03-11-2011 om 11:01

Positief blijven, net opgestroomd! +tl-havo klas

Hallo Sporty,
Interessant draadje. Op zich fijn dat jouw kind is opgestroomd, maar alle begin is moeilijk. Ook zo'n overstap. Nu zijn de cijfers al (net)goed genoeg, het wordt vast beter, positief blijven. Maar ik snap je zorg zeker.
Wij hebben een zoon die met veel moeite Havo doet. Bij hem is afstromen zeker een mogelijkheid. Wel proberen we zeker (zoals Miriam ook zegt) positief te blijven en te benadrukken wat wel goed gaat.
Blijkbaar heeft jullie school zowel TL als Havo. En sluit dat niet altijd goed op elkaar aan, zie reactie Miriam.
Ter aanvulling op dit onderwerp:
Hier is alleen Havo en VWO. Er is een nieuwe tussenlaag gevormd op onze havo/vwo school. De afstromers kunnen dus op deze school blijven en vormen samen een TL/H klas. Het is TL, maar het sluit beter aan op de Havo klas, waar ze vandaan komen en ook waar ze misschien na het TL examen toch weer naartoe zouden kunnen.
Dit is vorig jaar opgestart als pilot en ze blijven dit nu doen. Ik vind het wel heel apart dat er nu al 2 klassen TL/H zijn per leerjaar (voor leerjaar 2,3 en 4 zijn er twee groepen). (
Even ter vergelijking: Er zijn 9 havo(/vwo), 4 Ath en 2 Gym brugklassen. Voor de tweede, derde en vierde klas zijn er 7 havo klassen en 2 TL/H. Andere aantallen Ath/G) blijven gelijk. Ik vind dat er wel een heel groot deel van de havisten afstroomt.

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (17)

Sporty

09-11-2011 om 16:26

Opgestroomd?

Ik heb niet het gevoel dat hij "opgestroomd" is. In de TL/Havo brugklas zou op Havo niveau lesgegeven zijn maar de meeste kinderen hebben het nu erg zwaar. Dus of dit helemaal het geval is geweest.........

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (18)

Marjolein

10-11-2011 om 08:21

Opgestroomd, daar ging ik van uit

Hoi Sporty,
O, sorry, daar ging ik vanuit omdat de scholen die ik ken het op deze manier hebben ingevuld.
Het heet "TL-Havo" maar het is TL, met een kleine kans voor de absolute toppers om door te stromen.
Het heet "Havo-VWO" maar het is Havo, met een kleine kans om door te stromen. Als je in december gemiddeld over ALLE vakken een 7,5 (!) staat, dan mag je extra stof (vwo niveau) erbij gaan doen. En als dat goed gaat, mag je opstromen. Dit lukt hooguit 1 of 2 leerlingen op een hele klas.
Maar blijkbaar is dat bij jullie anders en heb je wel een echte TL en Havo brugklas op Havo niveau? Al lijkt dat nu het niveau toch wel verschilt.

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (19)

Sporty

10-11-2011 om 18:40

Marjolein

No problem. Volgens mij heeft de TL/Havo brugklas hier op Havo niveau les gehad. Maar misschien inderdaad nu strenger met de cijfers?

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (20)

Marjolein

11-11-2011 om 08:25

O, vandaar!

Het is overal anders. Dat blijkt maar weer.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Van havo2 naar vmbo-tl 3 | Ouders.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6748

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.