Van vmbo naar havo: doen? (2024)

Door Nicolette

Steeds meer vmbo'ers kiezen ervoor om na hun eindexamen havo te gaan doen. Net als ik. Geen makkelijke opgave: havo-opleidingen stellen hoge eisen aan vmbo-instromers en ook de strengere eindexamenregels maken de havo nou niet bepaald makkelijk.

Is de overstap van vmbo naar havo dan wel zo'n aanrader? Moet je erg wennen? Ik besprak het met vier andere ervaringsdeskundigen.

Moniek (18 jaar, hbo)
Van vmbo naar havo: doen? (1)"De leraren op school zeiden dat ik de havo wel aankon, dus ik besloot de stap te wagen." Moniek slaagde voor het vmbo met vele zevens en achten, op een enkele vijf na. Ze moest vervolgens wel even slikken op de havo: het eerste halfjaar werd ze overvallen door het vele leerwerk. Toch zette ze stevig door en vond uiteindelijk haar plekje.

Inmiddels doet ze de pabo en vindt het ontzettend leuk, ondanks het vele werk. "Ik raad vmbo'ers aan om goed na te denken: het is een grote stap. Maar als je het echt wilt, kun je het ook."

Menno (17 jaar, 5 havo)
Van vmbo naar havo: doen? (2)Ook Menno had goede cijfers voor zijn eindexamen: zelfs een acht op Engels en geschiedenis. Al vrij jong wist hij dat hij naar de pabo wilde. Dat kon via de havo of het mbo en de keus was al snel gemaakt. "Mijn leraren raadden me aan om naar de havo te gaan." De vierde klas op de havo ging Menno goed af, hij had het eigenlijk zwaarder verwacht.

Nu zit hij in het eindexamenjaar. Hij komt prima mee, staat er goed voor en denkt dat hij z'n examen wel gaat halen. Op naar de pabo!

Van vmbo naar havo: doen? (3)Susanne (18 jaar, hbo) en Margot (18 jaar, vavo)
Deze zusjes hebben al een lange weg achter de rug. Van vmbo naar havo, daarna weer afgestroomd, vervolgens weer opgeklommen.

Susanne (onder) is geslaagd voor de havo, ondanks dat ze de stap vanaf het vmbo lastig vond: "Op de havo moest ik het toch echt zelf doen." Ondanks een slecht begin van het vierde jaar is ze geslaagd met kleine voldoendes. Nu volgt ze de lerarenopleiding Maatschappijleer.

Voor Margot liep het minder goed af: ze zakte. Ook een herkansing geschiedenis bood geen uitkomst. Nu doet ze vavo, waar ze alsnog dat havo-papiertje probeert te krijgen. Ze ziet het positief in: ze doet drie vakken opnieuw en is al druk bezig met haar toekomst.

Doorzettingsvermogen vereist

En ik? Ik (inmiddels in 5 havo) merk dat de overstap naar de havo pittig is, maar zeker niet onmogelijk. De verhalen hierboven bevatten een flinke dosis motivatie en doorzettingsvermogen, wat je echt wel nodig hebt. Denk je erover om naar de havo te gaan, overweeg die stap dan serieus en kijk goed naar je cijfers. En vraag ook zeker je leraren advies, zij kennen je goed. En dan is het enkel nog maar een kwestie van doen. Ik heb er in elk geval vertrouwen in dat ik dit jaar slaag.

Wat voor cijfers had je op het vmbo?

- Meestal tussen de 6,5 en 8,0, wel was er een redelijk groot verschil, zo was ik minder goed in talen en een stuk beter in de sociale vakken (economie, ak en maatschappijleer)

2. Waarom wilde je de overstap doen naar havo?

- Ik wilde naar havo, omdat nog niet echt een idee had wat voor mbo opleiding of richting ik zou willen doen en door de havo te gaan doen kon ik het keuze moment nog 2 jaar uitstellen en me beter orienteren.

3. Hoe verging het je op de havo?

- Ik vond de overstap wel lastig, omdat ik de havo ben gaan doen op een andere school. Bij mijn vmbo school ging het meer om samenwerken en bij mijn havo school lag de nadruk meer op het individu.

In de vierde klas had ik een heel slecht begin, maar ben uiteindelijk wel over gegaan naar de 5de. Het examenjaar vond ik pittig maar gelukkig had ik goede cijfers voor de praktische opdrachten waardoor

ik nog wel redelijk uit kwam. Uiteindelijk ben ik geslaagd met (kleine) voldoendes (6,0/6,5) en een onvoldoende voor engels. Die kon ik gelukkig ook compenseren met mijn profielwerkstuk.

4. Welke opleiding ben je gaan doen en hoe bevalt deze?

Ik ben een maand geleden begonnen met de lerarenopleiding maatschappijleer op het NHL in Leeuwarden. De opleiding zelf is qua colleges heel breed, van criminaliteit tot media en recht/politiek tot antropologie.

Nu ik eraan begonnen ben twijfel ik wel of het leraar zijn wat voor mij is, maar door de stages in het eerste jaar hoop ik daar snel achter te komen. Of ik door ga met de opleiding, mijn P ga halen of totaal wat anders ga

doen, dat weet ik nog niet. Op de opleiding moet je veel zelfstudie doen en je krijgt behoorlijke hoofdstukken die je voor elk college moet voorbereiden. Gelukkig is het wel interessant en gaat dat tot nu toe wel aardig.

Gepubliceerd op 2 oktober 2012

Lees verder Nieuw seizoen van Studententijd de podcast begint op 24 april Deze online docenten helpen jou met leren voor je examens Hoe de examenbot jou helpt slagen voor je examen!

ADVERTENTIE

Waar zou jij over willen praten?

Stress Liefde Pesten ALLES!

Wist je dat praten over waar je mee zit helpt? Met De Kindertelefoon kun je over ALLES praten.

Van vmbo naar havo: doen? (7)

Van vmbo naar havo: doen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 6736

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.